Meditatie

Interview

Maak kennis met Steve

Steve’s zelfzorgritueel start met een ademhalingsoefening van Wim Hof. “Hij ontwikkelde de iceman-methode, waarbij je na het zenmoment een koude douche neemt. De ideale start van mijn dag.” Nadien geniet hij van een wandeling bij zonsopgang met zijn trouwe viervoeter Billie. “Thuiskomen doe ik met een kop versgemalen koffie en de krant. Mijn telefoon neem ik er later pas bij, om nadien die prikkels toe te laten.”

“Zelfzorg begint voor mij al vroeg in de ochtend. Eerst doe ik een ademhalingsoefening, gevolgd door een ijskoude douche van twee minuten. Ook wel gekend als de iceman-methode”

Hoewel Steve zo weinig mogelijk tijd op zijn telefoon spendeert, deelt hij toch graag enkele tips mee. “Mijn lievelingspodcast is Kuruku van de Nederlandse radiopresentator Giel Beelen. Hij gaat in gesprek over zelfzorg met interessante gasten.” De favoriete app van Steve? Insight Timer. “Een ruim aanbod aan oefeningen biedt de kans om je meer te verdiepen in meditatie.”

Vind-ik-leukjes Scandinavische reeksen, indigoblauw, Kopenhagen, vinyl, wandelknooppunten, cappuccino, lange trailruns, Charlie McKenzie, campervan ford nugget en Marvel

MoreMe_Meditatie_Video1

MORE ME ID

Expertise:

Geestelijke gezondheidszorg, communicatie en zelfzorg

Sterrenbeeld:

Kreeft

Boek:

Verslaafd aan denken, Jan Geurtz

Liedje:

Dream, Low Roar

Kijktip:

My Octopus Teacher

Podcast:

Kukuru

Vakantiebestemming:

Provincie Groningen

Koffie of thee:

Koffie

Klein gelukske:

Cappuccino van versgemalen bonen

Relaxtip:

Hangmat in de tuin onder een boom

Me-time moment:

Ochtendwandeling met viervoerter Billie bij zonsopgang

Lievelingsplek:

Bankje aan Laekdal-Tremelo

“Hoe ervaar ik een boswandeling? Deel ik na afloop de mooiste plaatjes op Instagram? Of heb ik echt het bos goed kunnen waarnemen in al haar glorie?”

– Steve Potters

MoreMe_Meditatie_Steve3
MoreMe_Meditatie_Steve4
MoreMe_Meditatie_Steve2
MoreMe_Meditatie_Steve1
MoreMe_Meditatie_Steve5
MoreMe_Meditatie_Audio1

Interview

Lynn

“Voor mij is zelfzorg op de stopknop durven duwen. Velen zijn zich er niet van bewust dat even niets doen ook een vorm van zelfzorg is. Je hoeft niet altijd een overvol to do-lijstje te hebben”

Heb jij al ooit van de term ‘onthaastbuddy’ gehoord? Creatieveling Lynn noemt zichzelf zo. Een tijdje geleden veranderde ze van job. Ze koos voor een rustigere, gebalanceerde manier van leven en richtte onthaaststudio Atelier PUUUR op. “Mensen kunnen hier bij mij terecht voor pilateslessen, maar ook om te onthaasten en tot rust te komen.”

Voor Lynn staat zelfzorg gelijk aan appreciatie van de kleine dingen. “Ik sta veel meer stil bij de eenvoud van het leven dan vroeger. Knuffelen met de kat, een date night met vriendinnen, je lievelingsthee drinken. Het zijn net die zaken die voor mij een groot verschil maken”, besluit ze.
Haar mindset die ze graag met jullie wil delen? “Niks moet, niksen mag.”

Beluister hier het fragment.

0:00 / 0:00
Lynn

Amusante apps

HEADSPACE

Medi-wat? Ben jij een echte meditatie-newbie? No worries, deze app is je ongetwijfeld op je lijf geschreven. Test ‘m uit en ontdek binnen tien dagen of ‘t jouw dada is!

Beschikbaar via Android en iOs • Engels

SMILING MIND

Meditatie voor ‘t hele gezin: dat is waar deze app rond draait. Boordevol thema’s zoals sport, school, weekend en studeren. Welk gezinslid wordt jouw meditatiebuddy?

Beschikbaar via deze link • Engels

INSIGHT TIMER

Maak van elk mediteermoment volledig jouw ding. Ga je voor een korte of lange oefening? Of volg je liever een live event of yogasessie? Zen modus aan in 3, 2, 1!

Beschikbaar via Android en iOs • Engels

Lees je uit

HOLISTIK HANDBOEK

Evelyn van Hasselt & Karlijn Visser

Hoe ‘holistify’ ben jij? In dit handboek leer je alles over het holisme, een levensovertuiging waarbij de essentie is dat alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Thema’s die de revue passeren zijn onder meer food, hooggevoeligheid, natuur en de toekomst. Bekijk het hier.

€20,99 • 208 pagina’s • Nederlands

DINGEN DIE JE ALLEEN MAAR ZIET ALS JE ER DE TIJD VOOR NEEMT

Haemin Sunim

Deze bestseller over spirituele wijsheid bundelt tips van een Koreaanse boeddhistische monnik: van liefde en vriendschap tot werk en spiritualiteit. Een leuk extraatje: de vele illustraties die je tot rust brengen. Bekijk het hier.

€15,99 • 280 pagina’s • Nederlands

DE KRACHT VAN GEDACHTEN

Steffi Vertriest

De rode draad van dit boek is simpel: een positieve mindset die ervoor kan zorgen dat jij alles kan bereiken wat je maar wilt. En dit allemaal met een vleugje spiritualiteit. Ervaar je dit boek down to earth of eerder heel zweverig? Dat bepaal jij als lezer volledig zelf. Bekijk het hier.

€22,99 • 192 pagina’s • Nederlands

Podcastpret

ELKE DAG VAKANTIE

Eva Daelman & Stijn Heyns

Wil je meer uit het leven halen? De makers van deze podcast nemen je graag mee naar ‘t zeetje. Leer meer over de bochten van het leven en hoe het ons kan verrijken.

Klik hier om te beluisteren

AANWEZIG

Marijn van Hoek & Thijs Jacobs

Hoe zinvol is meditatie en wat kan het voor jou betekenen? Twee twintigers vertellen er alles over in deze podcast. Ga na het luisteren op zoek naar jouw ultieme geluk.

Klik hier om te beluisteren

HEKSEN DRAGEN SNEAKERS

Lana Bauwens

Deze reeks covert verschillende thema’s met elk een spirituele touch. Onze favoriet? De aflevering met zangeres Charlotte Adigéry over meditatie en muziek.

Klik hier om te beluisteren

SLAAPTIJD

Loes Van Dokkum

Nood aan een gezonde nachrust? Train je lichaam en brein dankzij Slaaptijd. Begin de dag boordevol energie, meer focus en bakken positiviteit. Het is dé workout voor een optimaal slaappatroon.

Klik hier om te beluisteren

Studentenpraat

Naomi

(23)

“Zelfzorg betekent voor mij bewust tijd nemen voor jezelf en terug in het nu keren. Dat is ook waar meditatie om draait: het zachtjes landen met beide voeten in het nu, maar op een rustgevende en gecontroleerde manier.”

Jolien

(24)

“Tijdens het mediteren komen zowel mijn hoofd als lichaam tot rust. Mijn gedachten worden zo op pauze gezet om stressvolle momenten te voorkomen. Kies voor een rustgevende plek, zodat je helemaal in het moment kan opgaan.”

Julie

(25)

“Ik kwam in aanraking met meditatie op aanraden van mijn psycholoog. Nadien ben ik het zelf beginnen appreciëren. Mediteren doe ik overal: van op het strand tot in de trein tot in een park tot thuis. Tot rust komen en volledig ontstressen doe ik met
een goed boek in bad.”

Binge me

HEADSPACE GUIDE TO SLEEP

Netflix

Spendeer je ook nog veel tijd op je telefoon voor je effectief in slaap valt? Ben je benieuwd naar wat er allemaal gebeurt als je droomt? Deze meditatiegids inclusief oefeningen neemt je graag mee in de wondere wereld van … zZzz … slaap.

Bekijk de serie hier • Nederlands

Challenge

Maak je eigen meditatie-hotspotgids

1

Waar kom jij tot rust? Middenin een grasveld of op een bankje in het park? Stippel samen met je klasgenoten een gids uit met publieke meditatiespots in de schoolomgeving

2

Hoe je deze meditatiegids creëert, kies je zelf. Ga je voor een fotodagboek, TikTok-filmpje of een vlog? Laat je creativiteit de vrije loop en zet vooral je zenmodus aan!

3

Helemaal tot rust gekomen? Stuur dan je gids vol hotspots door via de onderstaande uploadzone!

Een streepje muziek

Op zoek naar bijpassende muziek voor jouw relax me time- momentje? Dankzij deze playlist vol rustgevende muziek wordt onspannen kinderspel. Veel luisterplezier!