Ja, ik zeg 'nee'

Studentenpraat

Marie

(20)

“Vroeger plaatse ik mezelf nooit op de eerste plaats, anderen gingen voor. Wat ik eruit geleerd heb? Je kan niet voor anderen zorgen als je niet eerst voor jezelf zorgt. Daarom apprecieer ik me-time nu nog meer dan voordien.”

Lucie

(21)

“Door grenzen te stellen
zorg je voor je eigen veiligheid. Mentaal en fysiek. Vroeger zei ik ‘ja’ op alles zonder rekening te houden met mijn eigen grenzen. Nu druk ik sneller de pauzeknop in, omdat ik mijn grenzen nu beter kan bewaken.”

Laurien

(23)

“Ik ben een ‘ja’-knikker omdat ik alles en iedereen blij wil maken. Het is een soort tik om mezelf in bochten te wringen. Met als resultaat dat soms iedereen gelukkig is maar ikzelf niet. Mijn conclusie? Altijd ‘ja’ zeggen kan leiden tot misbruik, dus denk op tijd aan jezelf.”

Lees je uit

FOKKING DRUK

Thijs Launspach

Druk bezet zijn is het nieuwe normaal. Hoe drukker, hoe beter. Maar waarom strugglen we tegenwoordig zo vaak met FOMO? En hoe minderen we ons stressniveau? Psycholoog Thijs Launspach toont aan dat het best oké is om die pauzeknop in te drukken. Bekijk het hier.

€15,99 • 224 pagina’s • Nederlands

DON’T GIVE A FUCK

Sarah Knight

Ren jij ook altijd als een kip zonder kop rond omdat je er voor anderen wil zijn? En vraag je je af waarom je uren op Facebook moet scrollen? Dankzij dit streepje leesvoer win je de kwaliteit van je leven terug en creër je rust in je hoofd. Bekijk het hier.

€17,50 • 192 pagina’s • Nederlands

RELAX!

Timothy Caulfield

Hoeveel stress gaat er schuil in ons dagelijkse leven? En hoe komen we hier vanaf? Gezondheidsbeleidsexpert Timothy Caulfield pende het neer in zijn Relax!-handboek. Met als resultaat een minder stressvol leven en meer tijd om te ontspannen. Bekijk het hier.

€20,00 • 288 pagina’s • Nederlands

Podcastpret

100% BEWUST

Miranda Beuk

Een podcast vol bewustwording. Dat is waar ook deze episode over gaat. Hoe goed stel jij je grens? Hoe verminder je stress als je iets te vaak ‘ja’ zegt? Luister en ontdek tal van handige tips.

Klik hier om te beluisteren

BIG VEGAN SISTER

Lisa Jansen

Blijf vooral jezelf en voel je niet schuldig als je voor jezelf kiest. Maar hoe doe je dat? Lisa van Big Vegan Sister creëerde speciaal een aflevering over grenzen stellen en alle struggles daarrond (afl. 6).

Klik hier om te beluisteren

DE PODCAST PSYCHOLOOG

Marissa van der Sluis

Concentratie, humor en omgaan met stress. Deze en tal van andere onderwerpen komen aan bod in deze serie. Inclusief tips die je meteen kan toepassen in je daily life.

Klik hier om te beluisteren

GRENZEN STELLEN EN BEWAKEN

Nouchka De Maeyer

Ben jij een echte people pleaser en luister je te weinig naar wat je nu écht zelf wilt? Nouchka neemt je mee in haar zoektocht naar grenzen (leren) stellen en deze bewaken.

Klik hier om te beluisteren

Interview

Maak kennis met Liesbet

Voor Liesbet betekent zelfzorg simpelweg tijd maken voor de dingen die ze graag doet. “Dit kan gerust werkgerelateerd zijn, want ook op mijn job kan ik al eens genieten van een me-time moment.” Maar ook in haar privéleven hecht Liesbet veel belang aan zelfzorg. “Verplicht jezelf niet om veel hooi op je vork te nemen, want een avondje in de zetel hangen met je verstand op nul kan ook deugd doen.”

“Zelfzorg hoeft niet altijd een grote impact te hebben op jezelf. Een avondje relaxen in de zetel is ook zeker oké”

Volgens Liesbet is grenzen stellen het toppunt van zelfzorg. “Het is helemaal niet egoïstisch om je grenzen te stellen. Je zegt misschien wel ‘neen’ tegen die ene persoon, maar anderzijds zeg je ‘ja’ tegen je persoonlijke behoeften en noden.” Op een vriendelijke manier grenzen stellen is niet altijd even simpel, en daarom geeft ze nog een tip mee: “Vertrek vanuit de ik-vorm, gelinkt aan een persoonlijke ervaring of gevoel.”

Vind-ik-leukjes tijd met geliefden (familie, partner, vrienden), ‘wijnen’, shoppen, reizen, uitgaan, voetbal, zon, eenvoudig kleine vriendelijke gebaren, creatief denken en opmerken van anderen, oprechtheid, humor

MoreMe_Grenzen Stellen_Video1

MORE ME ID

Expertise:

Geestelijke Gezondheidszorg

Sterrenbeeld:

Boogschutter

Boek:

De meeste mensen deugen, Rutger Bregman

Liedje:

Je Veux, ZAZ

Kijktip:

Outlander

Podcast:

Alles met Dan Siegel

Vakantiebestemming:

Cuba

Koffie of thee:

Koffie (liefst flat white)

Klein gelukske:

Glimlachen, het meest waarderende dat je kan doen

Relaxtip:

Een bad nemen

Me-time moment:

Vijf minuutjes koffie per dag

Lievelingsplek:

De zee, de natuur

Geheim talent:

Knuffelen

Bucketlist #1:

Bungeejumpen in Australië

“Grenzen stellen kan zeker op een vriendelijke manier. Vertrek hierbij uit de ik-vorm en onderbouw je keuze op een duidelijke manier”

– Liesbet Van Bos

Zot van Zelfzorg
Zot van Zelfzorg
Zot van Zelfzorg
Zot van Zelfzorg
Zot van Zelfzorg

Amusante apps

GRATITUDE

Waar zou je meer tijd aan willen besteden? En hoe vergeet je als ‘ja’-knikker om ook niet af en toe jezelf op de eerste plaats te zetten? Bundel het allemaal in jouw digitale Gratitude-dagboek.

Beschikbaar via Android • Engels

THREE GOOD THINGS

Geluk zit soms in de kleinste dingen. Dat bewijst ook Three Good Things, waar je elke dag drie blijmakers bundelt. Zo sta je stil bij wat jij écht belangrijk vindt.

Beschikbaar via Android en iOs • Engels

PLANNER PRO

Wie grenzen stellen zegt, zegt tijd begrenzen. Ontpop jezelf met Planner Pro tot een echte planner. Bundel je to do’s of gebruik het een tekenblok en creëer zo een illustratief lijstje.

Beschikbaar via Android en iOs • Engels

Challenge

Durf elke dag het woord ‘nee’ uit te spreken

1

‘Nee’ zeggen is ‘ja’ zeggen tegen jezelf. Moeite met grenzen stellen? No worries, want nu mag het. Wij dagen je uit om elke dag ‘nee’ te zeggen in situaties waar je je niet goed bij voelt.

2

Creëer een uniek throwback-verslag met daarin de hoogtepunten van die week. Welke situaties deden zich voor? Wat verliep er makkelijk en wat waren je struggles? Bepaal zelf of je vlogt, schrijft of knutselt.

3

Bezorg ons jouw verslag via de onderstaande uploadzone. Tot slot nog a thing to keep in mind: voel je vooral niet schuldig als je eens niet aan anderen denkt. Put yourself first!

Binge me

LIZE SPIT OVER DE ZOEKTOCHT NAAR ZICHZELF, VAN JEZELF LEREN HOUDEN EN GRENZEN STELLEN

YouTube

Wat heeft de Kempische schrijfster Lize Spit, die al jaren in onze hoofdstad woont, te vertellen over over angsten, perfectionisme en zelfbewustzijn? Ze besteedt veel tijd aan het pleasen van mensen, maar kan toch ook haar grenzen aangeven. Een interessante babbel met wijze levenslessen.

Bekijk het account hier • Nederlands

DR. JULIE SMITH

TikTok

‘You can be a good person. You can be kind, caring and loving and still say no.’
En dat gelooft ook Julie Smith, een psychologe met ruim 3 miljoen TikTok-fans. Het onderwerp van de content die ze maakt? Mentaal welzijn. En daar maakt grenzen stellen uiteraard ook onderdeel van uit.

Bekijk de documentaire hier • Engels

Een streepje muziek

Jezelf op de eerste plaats zetten is makkelijker gezegd dan gedaan. Een cliché maar zo waar. En hoe doe je dit nu zonder schuldgevoel? Deze Feelin’ Myself-playlist geeft je alvast een powerboost. Enjoy!