Digitale gezondheid

Studentenpraat

Perla

(20)

“Ik steek niet veel tijd in sociale media, want ik breng mijn vrije tijd liever anders door. Een babbeltje slaan met vrienden doe ik het liefst offline. Ik heb al eens enkele apps verwijderd. Een adembenemend gevoel.”

Saskia

(21)

“Sociale media is mijn uitlaatklep. Bezig zijn met Instagram geeft me veel voldoening. Een echte boost voor mijn zelfvertrouwen. Dankzij de pandemie is mijn account gaan boomen. Er is toch nog iets positiefs uitgekomen.”

Jill

(20)

“Contact met mijn vrienden onderhouden doe ik liever in het echt dan via mijn telefoon. Ik was het beu om elke dag te scrollen door sociale media en verwijderde daarom enkele apps. Het was de ideale manier om aan selfcare te doen.”

Lees je uit

Off

Tanya Goodin

Wist je dat we minstens 2,617 keer per dag op onze telefoon tikken, swipen en klikken? Hoe je dit kan verminderen, ontdek je in dit boek. Your digital detox for a better life: dat is de rode draad van dit stukje leesvoer. Bekijk het hier.

€7,79 • 112 pagina’s • Engels

INSTA TRAVEL

Kim van Weering

Laat je inspireren door de meest adembenemende Insta-spots in Europa. Van de spectaculaire Seealpsee-hike in Zwitserland tot knusse Franse dorpjes. Een must read voor elke reisfan! Onze travel tip? Ruil die cameralens in en geniet van de omgeving zonder telefoon in de buurt. Bekijk het hier.

€22,50 • 192 pagina’s • Nederlands

ONLIFE

Katleen Gabriels

Smartphones, selfies en apps: ze zijn deel geworden van ons dagelijks leven en onmisbaar. Maar hoe beïnvloedt deze digitale wereld ons? Katleen Gabriels pende het neer in haar boek. Bekijk het hier.

€24,99 • 280 pagina’s • Nederlands

Podcastpret

MAKEN NETFLIX & INSTAGRAM JE IJDELER?

Univesiteit van Vlaanderen

Op Facebook, Instagram en TikTok passeren veel knappe koppen de revue. Maar welk effect hebben deze ‘virtuele vrienden’ nu op ons zelfbeeld? Ontdek het in deze episode.

Klik hier om te beluisteren

SOCIAL MEDIA DETOX

Morning Coffee Talks

Creator Pauline koffiekletst in haar podcast graag over zelfzorg. Ook social media is een niet te missen onderwerp. In deze episode (5/1/21) deelt ze tips met als resultaat minder schermtijd.

Klik hier om te beluisteren

ONE MINUTE PODCAST

Anderzorg

Wist je dat we gemiddeld 60 notificaties ontvangen per dag? En 53 minuten scrollen door de feed? In één minuut tijd krijg je allerlei tips en tricks over smartphonegebruik voorgeschoteld.

Klik hier om te beluisteren

Zot van Zelfzorg

It's Complicated

Tanya Goodin

Gezond en gelukkig leven in een digitale wereld? In elke aflevering praat Tanya Goodin met bekende en minder bekende gasten over hun relatie met hun smartphone en hoe zij die relatie gezond houden.

Klik hier om te beluisteren

Interview

Maak kennis met Martyna

Martyna is al ruim tien jaar actief op Instagram en Twitter. Het leverde haar ondertussen 13.000 Twitter- en 6.000 Instagramfans op. “Het begon uit curiositeit. Zo ben ik stap voor stap meer beginnen posten en ontwikkelde ik mijn eigen stijl.” Op haar accounts deelt ze van alles en nog wat gecombineerd met een flinke portie self-love. Gek genoeg zit ze nog niet zo lang op TikTok. “Ik geloof in de toekomst van het platform, maar omdat ik zoveel bezig ben met andere kanalen triggerde het me niet meteen. Video’s maken is mijn ding, maar dat doe ik het liefst op Instagram.”

“We moeten aanvaarden dat we niet 100% onszelf zijn online en dat is oké. Het is eigenlijk een digitaal porfolio, slechts een deel van hoe iemand is”

Leven zonder social media lijkt haar moeilijk, maar alles kunnen we afleren. “Ik vind zeker en vast creatieve alternatieven die voor ontspanning zorgen. Zo haal ik niet alleen inspiratie online, maar ook uit het dagelijks leven. Vergeet vooral niet dat een goede balans tussen online en offline leven belangrijk is.”

Vind-ik-leukjes Tame Impala, haar katten Noëlla en Liam, Parijs, Britney Spears, soulmates, havermelk, frambozen, zon, bloemen en Marina Abramovic

MoreMe_Digitale Gezondheid_Video1

MORE ME ID

Expertise:

Journalistiek

Sterrenbeeld:

Kreeft

Boek:

Marina Abramovic’s biografie

Liedje:

Let It Happen, Tame Impala

Kijktip:

Sex & The City

Vakantiebestemming:

Griekenland

Relaxtip:

Luide muziek opzetten, lekker koken met wijntje

Lievelingsplek:

Parijs

Geheim telanet:

Elleboog likken

Levensmotto:

The sun will rise and we will try again

Titel autobiografie:

Plottwist na plottwist

Bucketlist #1:

Naar Japan reizen

“Mijn gouden tip? Blijf jezelf en wees geen kopie van iemand anders. Post gewoon wat jij leuk vindt”

– Martyna Majchrzak

MoreMe_Digitale Gezondheid_Martyna3
MoreMe_Digitale Gezondheid_Martyna2
MoreMe_Digitale Gezondheid_Martyna4
MoreMe_Digitale Gezondheid_Martyna5
MoreMe_Digitale Gezondheid_Martyna1
MoreMe_Digitalegezondheid_Audio1

Interview

Ender Scholtens

“Zelfzorg betekent voor mij echt even offline gaan. Genieten van mijn vriendinnetje of samen met vrienden iets leuk doen. Zelfs maskertjes opdoen vind ik een zalige me-time activiteit”

Je kent hem misschien wel van TikTok, YouTube of de Gossip Guy-podcast: content creator Ender Scholtens (22) schopt het ver tegenwoordig. De creatieve duizendpoot studeert TEW in hartje Brussel maar ambieert een fulltime carrière in de media zeker en vast.


Van alle platformen blijft YouTube blijft zijn favoriet. “Een TikTok heb ik in enkele minuten klaar, maar bij een vlog komt zoveel meer bij kijken. Dat editing-proces is veel toffer. Een video zegt zoveel meer dan een simpel beeld. De kijker maakt alles mee door mijn ogen.” Met zijn content hoopt Ender iemand zijn dag net dat tikkeltje leuker te maken. “Wie weet hebben ze dankzij mij een interessante artiest ontmoet of eens goed gelachen. Voor die simpele dingen doe ik het.”


Beluister hier het fragment.

0:00 / 0:00
Ender Scholtens

Amusante apps

FLIPD​

Waar zou je meer tijd aan willen besteden? En hoe vergeet je als ‘ja’-knikker om ook niet af en toe jezelf op de eerste plaats te zetten? Bundel het allemaal in jouw digitale Gratitude-dagboek.

Beschikbaar via deze link • Engels

CLUBHOUSE

Geluk zit soms in de kleinste dingen. Dat bewijst ook Three Good Things, waar je elke dag drie blijmakers bundelt. Zo sta je stil bij wat jij écht belangrijk vindt.

Beschikbaar via deze link • Engels

FOCUS PLANT

Wie grenzen stellen zegt, zegt tijd begrenzen. Ontpop jezelf met Planner Pro tot een echte planner. Bundel je to do’s of gebruik het een tekenblok en creëer zo een illustratief lijstje.

Beschikbaar voor Android & IOS • Engels

Challenge

Organiseer een social media detox weekend

1

Bedenk met je klasgenoten een toffe weekendactiviteit. Trek er samen op uit, maar schakel alle social accounts even uit. Een boswandeling, mini citytrip of dagje zee: dubbel zo leuk zonder alles te moeten delen online.

2

No worries, want je mag je telefoon wel op zak hebben om een mooi weekendverslag te creëren. Wat dacht je van een amusante vlog, een fotocollage of een reisdagboek? Amusement verzekerd!

3

Maak van jouw detox-creatie een pdf- of videobestand en stuur het door via de onderstaande uploadzone. Wij zijn benieuwd!

Binge me

ARTYZAMAN

TikTok

Volg jij Artyzaman al op TikTok? Op zijn account post de Gentse Arno allemaal filmpjes rond zelfzorg. Hij laat je bijvoorbeeld stilstaan bij het moment wanneer je nog eens écht hebt genoten van wat me-time, zonder te multitasken. Op zijn account vind je ook dagelijks routines, lijstjes en inspirerende tips.

Bekijk het account hier • Nederlands

THE SOCIAL DILEMMA

Netflix

Hoe werden het algoritme en de like-button bedacht? Verschillende experts onthullen dit en nog vele andere social mediageheimen. Ze nemen platformen onder de loep en achterhalen de gevaarlijke impact ervan. Apps die aan bod komen in dit docudrama zijn onder andere Pinterest, Facebook, Instagram en Twitter.

Bekijk de documentaire hier • Engels

Een streepje muziek

Wie Instagram zegt, zegt Instagram Stories. Giet wat toffe beelden samen met een interessant deuntje met als resultaat een amusant filmpje. Maar welke hits gebruik je daarvoor? Wij geven je alvast wat muzikale inspiratie!