Creativiteit

Studentenpraat

Leona

(20)

“Ik ben vaak heel druk bezig en dan is het fijn om even een break te nemen. Dan ga ik lekker haken. Voor mij werkt dat als een headset ophebben tijdens een gigantisch luid concert. Haken dempt de drukte van het leven en ik word er helemaal rustig van. Dat is voor mij zelfzorg.”

Graziete

(21)

“Tijdens de afscheidsavond na het zesde leerjaar heb ik gezongen. Velen vonden het mooi. Dat heeft me aangezet om bij een koor te gaan. Nu ik wat ouder ben, ga ik meer en meer a capella zingen, dus zonder begeleiding van instrumenten. Ik neem het op en het geeft me een fijn gevoel als ik naar het resultaat luister.”

Roel

(23)

“Ik zit al heel mijn leven bij de scouts! Intussen geef ik al zeven jaar leiding. Echt één van de van de beste keuzes die ik ook ooit heb gemaakt. Het is gewoon fijn om elk weekend met vrienden onnozel te kunnen doen en tegelijkertijd kinderen een topnamiddag te bezorgen.”

Lees je uit

WRECK THIS JOURNAL

Keri Smith

Ooit al eens met een boek onder de douche gestapt? Met dit exemplaar kan het! De opties om dit boek te verslinden zijn eindeloos. Prik er gaten in of versier ‘m met stickers. Dit boek staat vol opdrachten en personaliseer je volledig zelf op de meest artistieke en gekke manier. Bekijk de link hier.

€14,99 • 224 pagina’s • Nederlands

DE KUNST VAN HET WAARNEMEN

Rob Walker

Ben je vaak afgeleid en vergeet je wat je echt belangrijk vindt in het leven? Dankzij dit boek krijgt je creativiteit een echte boost. Met meer dan 130 oefeningen vernieuw jij je lifestyle. What’s in it for you? Doei afleiding, hallo artistiekere blik op het leven! Bekijk de link hier.

€20,99 • 272 pagina’s • Nederlands

DARE TO DOODLE XXL

Karin Luttenberg

Doodle erop los dankzij dit doeboek waar tekenen centraal staat. Wat dacht je van pratende kreeften, vliegende draken of stationery? In dit boek kom je het allemaal tegen! Kriebelt je creatief brein al? Dat van ons alvast wel! Bekijk de link hier.

€14,99 • 160 pagina’s • Nederlands

Podcastpret

DE WERELD VAN SOFIE

Sofie Lemaire

In deze aflevering draait het allemaal om creativiteit en de mysterieusheid errond. Wat gebeurt er als iemand een idee krijgt? En kan je leren om creatief te zijn? Alle antwoorden vind je terug in ‘het geheim van creativiteit (S2, afl 18).

Klik hier om te beluisteren

CREATIVE MINDS

Niels De Keukelaere

De rode draad van Creative Minds? Een podcast vol babbels voor, door en met gepassioneerde ontwerpers. Onder meer Jitske Van de Veire, Xander De Rycke, Lukas Lelie en Madam Bakster kruipen achter de mirco.

Klik hier om te beluisteren

STUDIO OF LIFE

Mathieu Bollaert

Kan creativiteit de wereld redden? Mathieu legt het vuur aan de schenen bij duizendpoot Harry Demey, CEO van reclamebureau LDV United. Een wijze les over het aanwakkeren van creativiteit. (S1, afl. 13)

Klik hier om te beluisteren

HET CREATIEVE LAB

Jan Holderbeke

Hoe begint Merho aan een nieuwe van de Kiekeboes? Je ontdekt het in deze podcast! Andere kleppers die de revue passeerden zijn Ish Aït-Hamou, Eva Mouton en Brihang.

Klik hier om te beluisteren

Interview

Maak kennis met Florence

Wie Florence zegt, zegt creativiteit. Al van jongs af aan is creatieveling haar middle name. Van woensdagnamiddagen in de tekenschool tot knutselsessies na de schooluren. Oude magazineknipsels toverde ze om tot collages en aan haar muur hingen handmade schilderijtjes.

Door de pandemie zijn mijn alledaagse rituelen kleine gelukjes geworden. Simpele dingen, die ik nu nog meer apprecieer dan vroeger”

Nieuwe ideeën vindt ze al scrollend door Instagram. Haar eigen account bestempelt ze als een digitaal fotodagboek. Ze post er blijmakers om anderen te inspireren. “Naast een passie voor sociale media heb ik ook nog enkele offline hobby’s, zoals kleien en sieraden maken. Ik kan er mijn creatief ei in kwijt. Voor mij is het de perfecte manier om aan zelfzorg te doen. Het tovert meteen een glimlach op mijn gezicht en doet me al de rest eventjes vergeten.” We gingen langs op haar kot voor een gezellige, creatieve en inspirerende babbel.

Vind-ik-leukjes Troye Sivan, een goed boek, Barcelona, felle kleuren, citytrippen, haar katten Suzanne en Odette, wandelen, glittersokken, iced lattes en Scandinavië

MoreMe_Creativiteit_Video3

MORE ME ID

Expertise:

Journalistiek en communicatie

Sterrenbeeld:

Steenbok

Boek:

The Sun and her Flowers, Rupi Kaur

Liedje:

Take Yourself Home, Troye Sivan

Kijktip:

Queen of Hearts

Podcast:

Damn, Honey

Vakantiebestemming:

Malta

Koffie of thee:

Koffie

Klein gelukske:

Worteltaart

Relaxtip:

Als stadsmeisje de stad ontvluchten

Me-time moment:

Verdwalen in een boek of podcast

Lievelingsplek:

Barcelona

“Pinterest, Instagram en TikTok. Daar vind ik mijn inspiratie. Ook door authentieke hobby’s te herontdekken, zoals bijvoorbeeld kleien, krijg ik een creatieve boost”

– Florence Wijnen

MoreMe_Creativiteit_Flo5
MoreMe_Creativiteit_Flo3
MoreMe_Creativiteit_Flo2
MoreMe_Creativiteit_Flo1
MoreMe_Creativiteit_Flo4
MoreMe_Creativiteit_Audio1

Interview

Iris Van Robays

“Wees niet te kritisch voor jezelf. Als je begint te lopen, ga je ook niet ineens een marathon rennen. Probeer het gewoon en durf eens buiten de lijntjes te kleuren”

Misschien heb je ze al eens geliket op sociale media: de ludieke covers van oude Tiny-boekjes getiteld Quarantiny. Wij trokken naar Gent, de thuisbasis van Iris Van Robays (26), het creatieve brein achter dit concept. Ze heeft een diploma grafisch ontwerper en in maart 2020 verscheen haar eerste Quarantiny-cover op Instagram. Inmiddels postte ze er al ruim 200!


Creativiteit is voor haar mogelijkheden zien in alles. “Een deejay is niet per se minder artistiek dan een schilder.” De must follows van Iris? Ze heeft er veel, maar twee springen er voor haar toch uit. “Zonder twijfel onze Belgische trots Karen François en de Amerikaanse Tara Booth. Geweldig wat zij creëren.”


Beluister hier het fragment.

0:00 / 0:00
Iris van Robays

Amusante apps

Tayasui sketches

Wil jij je tekenskills naar een hoger level tillen? Ontpop jezelf tot een echte artiest met Tayasui Sketches. Team potlood of team verf? De opties zijn eindeloos. Een, twee, drie: sketch go!

Beschikbaar via deze link • Engels

Mojo

Instagram Stories maken als een pro? Met Mojo knip en plak je jouw beelden tot een mooi geheel. Het eindresultaat? Een speels en creatief verhaal. Likes verzekerd!

Beschikbaar via deze link • Engels

Pixelart

Zin in een kleurrijke uitdaging? Probeer dan Pixel Art eens. Kies uit meer dan 10.000 kunstwerkjes, maak je eigen selfie pixel-proof of haal de Picasso in jou naarboven en ga zelf aan de slag.

Beschikbaar Android en iOs • Engels

Challenge

Maak een stripverhaal met je klasgenoten

1

Maak samen met je klasgenoten een strip. Bedenk een amusant verhaal. Hoe zotter, hoe beter. Hoe creatiever, hoe liever.

2

Klaar om jouw verhaal vorm te geven? Let’s go! Of je nu met de computer werkt of er een knip- en plakfestijn van maakt: de opties zijn oneindig.

3

Zet jouw creatie om in een pdf-bestand en stuur het door via de onderstaande uploadzone. Veel DIY-fun gewenst!

Binge me

ABSTRACT: THE ART OF DESIGN

Netflix

Wil je weten welke ideeën er achter de nieuwe Nikes sneakers zitten? Of wie de gezichten zijn achter het huidige Instagram-design? Dan is deze Netflix-reeks zeker iets voor jou! Dankzij deze artistieke serie kan je een kijkje nemen in het creatieve brein van verschillende designers.

Bekijk de serie hier • Engels

Een streepje muziek

Word je pas echt creatief met een tof deuntje op de achtergrond? We got you covered! Dankzij onderstaande playlist wordt jouw knutselmoment dubbel zo leuk!